Memur

Bekçi Nasıl Olunur? Güncel Maaş ve Şartları

Ülkemizde yaşam şartlarının gittikçe daha kötüleşmesinden kaynaklı olarak üniversite mezunu veya lise mezunu farketmeksizin birçok insan alternatif mesleklere yönelmeye başladı. Bu sebeple genç yaştaki işsizler bekçi nasıl olunur hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Hükümet tarafından açıklanan işe alım sayıları beklenenin altında olsa da birçok gencin gelecekte bekçilik hayalleri kurmasına yetti. Bu bağlamda 2021 yılında 500 mahalle, 172 kırsal alan olmak üzere toplamda 672 adet bekçi alımı yapılacağı açıklandı.

Her ne kadar alım sayısı düşük olsada bekçi olma şartları için gençler hazırlık yapmaya başladı. Bekçilik başvurususunun internet üzerinden alınacağınıda söylemek gerekiyor. Bu içeriğimizde bekçi maaşları 2021 ve bekçi olma şartları ile ilgili bütün bilgilere ulaşabileceksiniz.

Şartlar ve Evraklar Nelerdir?

Bekçilik mesleği gelecek planları içerisinde olan kişilerin bu mesleğe adım atmak için devlet tarafından yapılan sınava katılmalarını sağlacak şartlar aşağıda belirtilmiştir. Bekçi olma şartları 2021  kim tarafından eksiksiz bir şekilde yerine getirilirse o kişiler sınava katılmaya hak kazanırlar.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Başvurunun ardından yapılacak incelemede herhangi bir siyasi parti ile herhangi bir bağın bulunmaması,
  • En az lise mezunu olmak,
  • Başvuru tarihleri içerisinde 18 yaşını doldurmuş, 31 yaşını geçmemiş olmak,
  • Askerlik hizmetini bir fiil tamamlamış olmak,
  • Terör örgütleri ile ilgili herhangi bir suçlamada yer almamış olmak,
  • Polislikten atılmamış olmak,
  • Uyuşturucu madde ile bağının olmaması ve yapılacak testlerde bu maddelerden herhangi birine rastlanmaması,
  • Devlet memuru olmasına engel olacak herhangi bir durumun olmaması,
  • Gerekli sağlık şartlarını karşılıyor olmak,
  • Silah kullanabiliyor ya da silah kullanmak için herhangi bir engelin bulunmuyor olması,
  • Toplum içerisinde istenmeyen davranışlar sergilemiyor olmak,
  • Kamu kurumlarından ihraç edilmemiş olmak,
  • (Evliyse) kendisi veya eşinin herhangi bir şekilde devlet memurluğundan ihraç edilmemiş olması,
bekcimaas

Fiziksel Özellik Şartları

  • Minimum 1.67 boy uzunluğuna sahip olmak,
  • Yapılacak ölçümlerin ardından vücut kitle endeksi 18 ile 27 arasında olması,
  • Herhangi bir zihinsel, bedensel engelinin bulunmaması

Bekçilik mesleği için yapılacak sınava girmek isteyen kişilerin yukarıda belirtilen 17 maddelik listeden herhangi biri ile yargılanmaması gerekiyor. Eğer yargılanıyorsa direkt olarak başvurusu reddedilecektir.

Bekçilik mesleğine sahip olmak isteyen kişiler bekçi alımı 2021 başvuru formu içerisinde bulunan bilgileri doğru bir şekilde doldurmalı ve gerekli yere teslim etmelidir. Bu formun yanı sıra dosyanın içerisinde eklenmesi gereken bazı bilgiler bulunuyor. Bu bilgiler aşağıda liste halinde sizlere verilmiştir. Gerekli birime göndereceğiniz dosyanın içerisinde bu listede yer alan tüm belgeler bulunmalıdır.

  1. Sınava girmek için başvuru yaptığınızı belirten dilekçe,
  2. T.C. Nüfus cüzdanı ya da resim, kimlik numarası ve diğer bilgilerin yer aldığı pasaport veya sürücü belgesi,
  3. Lise veya yükseköğretim kurumlarından herhangi birinden alınan diplomanın fotokopisi,
  4. Hangi bölgede bekçilik yapmak için başvurduysanız bu bölge içerisinde 1 yıldan uzun süredir ikamet ettiğinizi kanıtlayacak resmi belge (nüfus dairesinden ve e devletten alınabilir.)
  5. Başvuru zamanından önceki son 1 yıl içerisinde çekilmiş olan 4 adet biyometrik fotoğraf,
  6. Bir önceki paragrafta istenen şartlardan herhangi birinin engel olarak gözükmediği belge,
  7. Sınava katılma ücretinin yatırıldığını kanıtlar nitelikte olan dekont,
  8. Hastaneden alınacak sağlık bilgilendirme formu,
  9. Askerlik hizmetini tamamladığını gösteren belge

Bekçi alımı 2021 başvuru formunun yanına yukarıdaki belgelerin tamamını eklemeniz gerekmektedir. Ardından başvurunuz tamamlandıysa üç aşamalı sınava girmek için hak kazanacaksınız. Bu sınav ile ilgili bilgiler aşağıdaki paragrafta eksiksiz olarak sizlere açıklanmıştır.

Üç Aşamalı Sınav Nedir? Nasıl Yapılır? Sınavda Nelere Dikkat Edilmelidir?

2021 bekçi alımları için devlet tarafından yapılan sınav üç farklı aşamadan oluşup bu aşamalar yazılı, sözlü ve spordur. Bekçi adayları başvuru işlemlerinin ardından ilk olarak yazılı sınava katılacaktır. Bu sınavda ilkokul düzeyinde, genel kültür, hayat bilgisi ve matematik alanlarından toplamda 100 puan değerinde sorular sorulacaktır. Bu sınavı geçmek için almanız gereken puan en az 50 olmalıdır. Bu sınavdan da gerekli puanı aldıktan sonra fiziki yeterliliği test etmek amacıyla yapılan spor sınavına katılacaksınız.

Fiziki yeterlilik aşamasında bekçi adaylarının günlük hayatlarında hareket kabiliyetini nasıl kullandığını ve bedensel yeterliliklerinin ne durumda olduğunu ölçmek amacıyla parkur testi yapılır. Bu sınavdan da en az 60 puan almanız gerekmektedir. Eğer 60 puanın altında sonuç alırsanız herhangi bir şekilde son aşama olan sözlü sınava yani mülakata katılım sağlayamayacaksınız.

Son aşama olarak bekçi mülakat sonucu ile ilgili aşamaların beklentisine girilen sözlü sınava katılacaksınız. Bu sınavda bir komisyon ile birebir görüşme sağlayarak size sorulan sorulara cevap vereceksiniz. Bu bölümde sorulan sorular genellikle genel kültür seviyesinde olacaktır. Aynı zamanda soruları bir kutunun içinden rastgele olarak siz çekeceksiniz. Sizi denetleyen komisyon istediği zaman size müdahale edecek ve belirli kategorilerde size testler uygulayacaktır. Bu kategoriler bilgi seviyesi, kavrama yeteneği, ifade yeteneği, özgüven ve vücut dili olarak belirlenmiştir. Her kategoride puanlanacaksınız. Bu puanlama kategori başına 20 puan olup toplamda 100 puan olacaktır. Ancak mülakatı başarılı bir şekilde bitirmeniz için bu puanlamadan en az 70 puan almanız gerekiyor. Bu kısmıda tamamladıktan sonra devlet tarafından belirlenen tarihte bekçi sözlü mülakat sonuçları 2021 açıklanacaktır.

Üç aşamalı sınavları tamamladıktan sonra her kategoriden almış olduğunuz puanlar ile ilgili hesaplamalar yapılacaktır. İlk iki sınavdan aldığınız puanların %50’si alınacak ancak sözlü sınavın %50 si alınacaktır. Sonrasında her yüzdelik dilim toplanacak ve kazanıp kazanmadığınız belli olacaktır. Bu aşamayı başarılı bir şekilde geçenler için arşiv ve güvenlik soruşturması başlatılacaktır. Eğer bu son aşamayıda başarılı bir şekilde bekçiliğe herhangi bir şekilde engel olabilecek bir sonuçla bitirmezseniz son adım olarak sağlık kurulundan rapor alıp raporu gerekli birime göndermeniz gerekmektedir.

Bekçilik sınavı ücreti 2021 yılında henüz belirlenmemiş olup bu ücret belirlendiğinde internet üzerinden başvurunuzu yaptıktan sonra Halkbank şubelerine ödemelerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Aynı zamanda banka ile işlem yapmadan direkt olarak internet bankacılığı aracını kullanarak bekçilik sınavı ücretini yatırabilirsiniz. İnternet bankacılığı yoluyla ödemelerini yapmış olan kişilerin kesinlikle ödemeye ait dekontunu almış olmaları gerekmektedir. Bunun sebebi bekçilik başvuru belgeleri arasında bu belgeninde bulunuyor olmasının gerektiğidir.

Bekçinin Görevleri Nelerdir, Kimlik Sorabilirler mi?

22 Ocak 2021 tarihinde bekçilere daha geniş yetkiler tanınması için gerekli kanun önermesi meclise sunulmuş ve bu kanun onaylanarak meclisten geçmiştir. Bu sayede bekçi kimlik sorabilir mi sorusunun cevabıda kanunlarla verilmiş oldu. Halkın güvenliğini tehlikeye atacak birinden şüphelendiğinde olaya direkt olarak müdahale ederek kişilere kimlik bilgisi sorgulaması yapabilirler. Bekçi kimlik soramaz diye bilinirken artık bu durum kanunlarla doğrulanmış bir nitelik kazandı. Bu tarihte meclise sunulan yönerge ile bekçilerin hakları daha fazla genişletilerek normal haklarına aşağıda listelenmiş özelliklerde eklendi.

  1. Zor durumda olan halka yardım vazifesi,
  2. Belirli saatlerde devriyeye çıkma,
  3. Şüpheli kişileri durdurma ve kimlik sorma yetkisi,
  4. Halkın güvenliğini tehlikeye atan kişileri yakalamak,
  5. Yeri geldiğinde zor kullanmak ya da silah kullanma yetkisi,
  6. Polis, asker gibi kolluk kuvvetlerine yardım görevi,

Yukarıda belirtilen 6 maddelik yönergelerin tamamı 22 Ocak 2020 tarihinde meclisten geçen kanun tasarısı ile birlikte bekçilere tanınmştır.

Bekçilik Başvurusu Nereye Yapılır?

Bekçilik başvurusu 2021 yılında e – devlet üzerinden alınmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bekçi alımlarının yapılacağının duyrulması ile birlikte e – devlet portalında açılan sayfadan gerekli bilgilerin girişini yaparak bekçilik başvurusunu kolayca yapabilirsiniz. Bekçi olmak için nereye başvurulur sorusu için de E-devlet ile başvuru yapılır cevabı verilmektedir.

Bekçi Maaşı 2021 Yılında Ne Kadar?

Bekçi maaşları 2021 yılında Ocak ayı içerisinde çıkarılmış kanunla beraber tekrardan düzenlenerek lise mezunu bir bekçi daha öncesinde 4.250 TL maaş alırken 2021 yılında 5071 TL, üniversite mezunu bir bekçi daha öncesinde 4.657 TL maaş alırken 2021 yılında 5078 TL maaş almaktadır. Kısacası üniversite mezunu bekçi ile lise mezunu bekçi arasında sadece 7 TL’lik bir fark bulunuyor.

Bayan Bekçi Alımı 2021 Yılında Yapılacak mı?

Geçmişte olduğu gibi bayan bekçi alımı 2021 yılında da yapılmamaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı açıklama doğrultusunda şuanlık herhangi bir nedenle bayan bekçi alımı yapmayı düşünmediğini açıkladı. İleri ki dönemlerde yeni bir kanun tasarısı sunularak bayan bekçi alımının önü açılabilir fakat şuanlık bu durum mümkün gözükmemektedir.

Bekçiler Haftalık Kaç Saat Çalışıyor?

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak görevlerini sürdürmekte olan bekçiler tek tip olarak akşam saat 19:00 ile sabah saat 07:00 saatleri aralığında görev yapmaktadırlar. Bekçi kaç saat çalışıyor sorusunun cevabı ise haftalık 40 saat olmakla beraber bu kişilerin görevi emniyet personelinin yükünü hafifleterek gece saatlerinde görev yaptığı bölgenin güvenliğini korumaktır. Bu sayede emniyet genel müdürlüğü tarafından belirlenen saatler aralığında görevlerini sürdürmektedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu