Mali Müşavir Ne İş Yapar, Nasıl Olunur?
Mali Müşavir Ne İş Yapar, Nasıl Olunur?
Devletin 3568 sayılı meslek kanunu ile defter tutması ve beyannamesi vermesi gibi çeşitli resmi alanlarda yetki verdiği bir meslek grubu adı mali müşavir olarak adlandırılır. Mali müşavir olma noktasında 3 aşamalı olarak eğitim, staj ve sınav olarak yaklaşık 8 yıllık bir serüvene denk gelmektedir. Bu süre boyunca hem eğitiminizi tamamlar hem staj ve sınavlarınızı geçer, böylelikle unvan başında mali müşavir olarak süreçlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Mali müşavir olmak için en az bir lisans eğitimi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bunun içinse ilgili alanlar sadece hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler olarak geçerlidir. Bu alanlardan birinde lisans mezunu olarak eğitimi tamamlayan kişiler, mesleki yeterlilik sınavlarını da kazanmalarıyla beraber mali müşavirlik olma yolunda ilerlerler. Sonraki süreçte ise 3 yıl boyuna staj yaparak bu alanda gerekli iş ve süreci öğrenir, buna göre en iyi şekilde stajı bitirirler.
Mali Müşavir Stajı 2 Yıllık mı yoksa 3 Yıllık mı?
Mali müşavir sınavını tamamladıktan sonra 3 yıllık staj süreci, tüm mali müşavir lisans mezunu olan adaylar için geçerlidir. Fakat yüksek lisans eğitimi tamamlayan adaylar, mali müşavir için mesleki yeterlilik sınavını kazanmaları itibariyle sadece 2 yıllık staj yapmaları yeterli olmaktadır. En önemli ayrımda, arada lisans mı yoksa yüksek lisans eğitim mi var sürecidir.
Bu mali müşavirlik stajı, kendi içerisinde yoğun bir süreç olup bir mali müşavir altında gereken yeterliliği kazanmanız istenir. Staj başlatma sınavı ile başlayan bu sınav, staj süresi boyunca tüm öğrenimlerinize karşılık sizlere yeterlilik sınavı yapılır. Yeterlilik sınavında başarılı olursanız eğer mali müşavirlik ruhsatı sahibi olmayı başarabilirsiniz demektir.
Mali Müşavirlik Ruhsatı Aldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
Eğer staj başlatma sınavı, staj, yeterlilik sınavı olmak üzere 3 eğitimi de tamamladıktan sonra ruhsat almayı başardıysanız, artık gerisi gerçekten de kolay bir süreç sizi bekler. Bu noktada, bu mesleği yapacak olan kişiler, kendi bölgesine bağlı olan meslek odasına giderek ve tüm bölgelerin odalarına bağlı olan TÜRMOB’a başvuru yaparak, kayıtlı olma süreçlerini tamamlar.
Mali Müşavir Mesleki Çalışma Alanları Nelerdir?
Temelde muhasebe görevi üstlenen mali müşavirler, günümüzde hassas bir ölçüm içi olan muhasebe süreçlerinde görevli olurlar. Muhasebe süreçleri sayesinde, bir işin kar getirip getirmediğini anlayan, işini büyütmek isteyen ya da kapatmak isteyenlere yönelik karar veren yetkinlikte olan kişiler, mali müşavir olurlar.
Eğer mali işlemler noktasında ölçüm doğru bir şekilde yapılmazsa, bu durumda hatalı muhasebe süreci işleneceği gibi işletme hiçbir zaman kendi kazancı ya da zararını tespit edemez. Bu nedenle doğrudan bir mali müşavirin sağlayacağı mesleki hizmet olan muhasebe süreçleri, oldukça önemli bir görev halindedir.
Mali müşavirlik ruhsatınızı resmiyette kazandıktan sonra artık bir mali müşavir olarak, kendi alanınızda birçok iş görevi sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz kendi muhasebe büronuzu açarak, çalışabilir ve süreç başlatabilirsiniz. İsterseniz bağımlı olarak bir şirkette çalışarak, imza yetkisi kullanarak istediğiniz gibi mesleğinizi icra edersiniz. Aynı zamanda bir şirkete bağlı kalarak imza yetkinizi kullanmadan da mesleki sürecinizi icra etme imkânınız bulunmaktadır.
Aynı zamanda denetim şirketlerinde de görev alan mali müşavirler birçok alanda kapsamlı olarak çalışma sergilemekteler. Buna göre vergi denetçisi veya bağımsız denetçi olarak da görevlerini yerine getirebilirler. Eğer kendinize ait, bir yere bağımlı olmayan büro açmayı istiyorsanız, doğrudan mali müşavir olarak bağlı bulunduğunuz odaya giderek, tescil belgesi almalısınız. Bu sayede mali müşavir bağlı olduğu odadan alınan tescil belgesi ile bağımsız olarak mali müşavirlik bürosu açabilir ve çalışabilirsiniz.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Kime Denir?
Bir işyerine bağlı kalmadan çalışma süreçleri ve işlerini yürütebilen müşavirler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak adlandırılır. Bu kişilere kısaca SMMM denir.
Gerçek veya tüzel kişilere ait işletmelerde görev alan SMMM’ler, bu işletmelerin mevzuata uygun şekilde defter tutma, vergi beyannamesi, bilanço ya da kar ve zarar tablosu çıkartmak gibi belgelerini hazırlamakta, düzenlemekte görevli olurlar. Doğrudan şirketlerin tüm muhasebe sistemleriyle ilgili gelişimlerinde oldukça katkı sağlar, işletmelere mali mevzuat, finans alanlarında da yardımcı olurlar.
Şirketlere ait mali konularda doğrudan tahlil ve denetimler yaparak aynı zamanda mali tablo ve benzeri şekilde fikirlerini de beyan eden kişiler SMMM olur. Bu sayede bilirkişilik gibi işlerde de yöneticilik sağlayarak, şirketlere kar ve zarar süreçlerinde destek sağlar.